Welke soorten beglazing zijn geschikt voor mijn tuinkas?

Geschreven op woensdag 08 februari

Een tuinkas is in de meeste gevallen opgebouwd uit een stevig frame van aluminium, hout of staal en heeft een lichtdoorlatende deel van polycarbonaat, tuinbouwglas of veiligheidsglas. Deze drie materialen zijn de meest voorkomende materialen in de tuinkassen en deze worden besproken in de volgende alinea's. Op basis van deze informatie kunt u een weloverwogen keuze maken voor de beglazing van uw tuinkas.


Polycarbonaat

Polycarbonaat is een stevige, harde en doorzichtige kunststofsoort met een enorme slagvastheid. Polycarbonaat is vele malen sterker dan glas en wordt daardoor vaak toegepast als veiligheidsbeglazing, dit materiaal is ook bij de tuinkassen een veelgebruikte materiaalsoort. Polycarbonaat is praktisch onbreekbaar en draagt daardoor bij aan een verhoogde veiligheid in en rondom de tuinkas. Hierdoor is een tuinkas met polycarbonaat ideaal te gebruiken in een omgeving met spelende kinderen en (huis)dieren. 

Polycarbonaat heeft een isolerende werking wat de groeiomstandigheden in de tuinkas ten goede komt. De isolatiewaarden van het polycarbonaat is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Echter heeft polycarbonaat wel een mindere lichtdoorlaatbaarheid dan glas, hoeveel dit is is afhankelijk van de dikte van de platen.

Het nadeel van polycarbonaat is dat het meer onderhevig is aan weersinvloeden en Uv-straling waardoor verouderingsverschijnselen kunnen optreden.

Voordelen:

  • Sterker dan glas
  • Isolerende werking

Nadelen:

  • Mindere lichtdoorlaatbaarheid dan glas
  • Meer onderhevig aan weersinvloeden en uv-straling
     

Tuinbouwglas

Tuinbouwglas heeft een maximale lichtdoorlaatbaarheid waardoor de planten de maximale hoeveelheid licht binnenkrijgen. Tuinbouwglas is een voordelig alternatief van veiligheidsglas en polycarbonaat. Deze glassoort is voordeliger in aanschaf en ook wanneer de beglazing vervangen dient te worden is tuinbouwglas een stuk goedkoper.

Het nadeel van tuinbouwglas is dat het breekbaar is. Wanneer tuinbouwglas breekt, valt het uiteen in vlijmscherpe stukken waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Voordelen:

  • Maxiale lichtdoorlaatbaarheid
  • Goedkoop

Nadelen:

  • Breekbaar
  • Valt bij breuk uiteen in vlijmscherpe stukken
     

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is een veel toegepaste glassoort in tuinkassen. Veiligheidsglas biedt de voordelen van glas, maar draagt bij aan een verhoogde veiligheid in en rondom de tuinkas. Dit is ideaal in een boomrijke omgeving of in een omgeving waar spelende kinderen en huisdieren in de buurt zijn.

Veiligheidsglas is een glassoort welke op specifieke wijze behandeld is waardoor de breukwijze is veranderd. Deze veranderde breukwijze zorgt voor een hogere breuksterkte waardoor de veiligheid verhoogd wordt. Veiligheidsglas is vijf maal sterker dan 'normaal' floatglas en maar liefst zeven maal sterker dan tuinbouwglas. Schade tijdens transport, montage of slechte weersomstandigheden is daardoor vele malen kleiner dan bij andere glassoorten. Mocht deze glassoort toch breken, valt het uiteen in duizenden kleine stukjes met afgevlakte kanten waardoor de kans op verwondingen beperkt is. Het nadeel van veiligheidsglas is dat het duurder is dan tuinbouwglas.

Voordelen:

  • Maxiale lichtdoorlaatbaarheid
  • Hogere breuksterkte
  • Valt bij breuk uiteen in duizenden kleine stukjes (veilig)

Nadelen:

  • Duurder in aanschaf