Geschreven op dinsdag 26 september
De orchidee, wie kent ze niet? Met hun sierlijke takken en prachtige kunstige bloemen met de meest mooie tekeningen op het blad. Zelfs de wortels zijn nog decoratief van deze plant! Er zijn veel verschillende soorten orchideeën verkrijgbaar, de verzorging verschilt dan ook per soort, enkele punten hebben ze echter gemeen, deze verzorgingstips zullen wij behandelen in deze blog. Neem daarnaast altijd de informatie door op het bijgevoegde kaartje van de kweker. Met deze tips kunt u zo lang mogelijk van uw orchidee genieten!
Waar staat de orchidee graag?
De orchidee staat graag op een lichte standplaats, maar waarbij direct zonlicht vermeden moet worden, het grote blad is hier niet tegen bestand en loopt dan kans te verbranden. Kleurt het blad van groen naar geel? Dan staat de orchidee te licht. Wordt het blad juist donkergroen? Dan staat de orchidee te donker. Kou en tocht moet vermeden worden evenals warmte van een verwarming bijvoorbeeld. De ideale huiskamertemperatuur voor de meeste orchideeën ligt tussen de 20 en 22 graden met een hoge luchtvochtigheid, dit laatste is te verhogen door het blad regelmatig licht te bevochtigen of door een schotel water te laten verdampen bij de orchidee. Het klinkt wat gek, maar een orchidee staat niet graag naast een fruitschaal. Het natuurlijke gas ethyleen, afkomstig van fruit, kan ervoor zorgen dat de orchidee alle knoppen laat vallen.
Hoeveel water heeft de orchidee nodig?
De wortels van de orchidee zijn gevoelig voor wortelrot. Het is dan ook belangrijk pas water te geven wanneer dit echt nodig is. Dit is eventueel te zien aan de kleur van de wortels maar handiger is het om een satéprikker in de grond te steken, pas wanneer deze droog uit de grond komt, is het nodig dat de orchidee weer wat lauw water krijgt. Zorg dat een teveel aan water kan wegvloeien uit de pot. Als gemiddelde kunt je eenmaal per 7-10 dagen aanhouden. Het best zet je de pot 10 minuten in het water, hierna laat je ze goed uitlekken voor je de orchidee weer in de sierpot plaatst.
De orchidee verpotten
Ben je goed in het houden van orchideeën? Dan moeten ze ongeveer eenmaal per drie jaar verpot worden. De wortels van de orchidee zijn breekbaar en voorzichtigheid is dus geboden bij het verpotten van de orchidee. Gebruik speciale potgrond voor orchideeën, andere potgrond is niet geschikt voor de orchidee. Slechte wortels kun je voorzichtig verwijderen voor je de orchidee in de nieuwe grond zet. Druk de grond niet hard aan en wacht een paar dagen met water geven zodat de wortels zich kunnen herstellen.
Hoe zit dat met de rustperiode van de orchidee?
Eerder schreven we al dat er veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn van de orchidee. De bloeiperiode en bloeitijd verschilt dan ook per soort. Over het algemeen bloeien ze eenmaal per jaar over een periode van 6 tot 10 weken! De meest geliefde Phalaenopsis bloeit 2 tot 6 maanden en kan meerdere malen per jaar tot bloei komen! Na de bloei komt de orchidee in rustperiode, de plant bereid zichzelf zo voor op een nieuwe bloeiperiode. Heeft u een Phalaenopsis en is de steel nog groen? Dan knipt u de steel af boven het derde oog (verdikking) van onder. De steel kan dan nogmaals knoppen ontwikkelen. Bij overige orchidee soorten verdroogt de bloemsteel en kunt u deze wegsnijden. De plant zal een nieuwe steel ontwikkelen. Blijft de plant goed verzorgen, de plant gaat pas weer bloeien wanneer hij voldoende gegroeid is.
Moet ik de orchidee bemesten?
Orchideeën kunnen extra voeding gebruiken om goed te groeien en tot bloei te komen. De meststoffen hebben een positieve invloed op wortels blad en bloem. De beste meststoffen zijn uitgebalanceerd op de behoeftes van de orchidee, hou altijd de voorgeschreven hoeveelheid aan vermeld op de verpakking van de meststof.
De orchidee buiten zetten
Enkele soorten mogen best naar buiten, zolang de temperatuur niet onder de 12° uit komt. Wilt u graag orchideeën in de tuin, dan kunt u het best kiezen voor de soorten die gekweekt zijn als tuinplant. Deze orchideeën overwinteren ondergronds en komen in het voorjaar weer op.
Wanneer je bovenstaande tips in acht neemt en je houdt aan de voorschriften van de kweker, kun je jarenlang genieten van de pracht van de orchidee in de huiskamer!