Geschreven op dinsdag 29 juli
Een mollenklem is een veelvuldig gebruikt middel om van die ellendige molshopen in je gazon af te komen. Het is belangrijk om eerst te weten hoe een mol zich voortbeweegt alvorens het plaatsen van een dergelijke mollenklem.
De mol is een diertje dat zich verschuilt onder de grond door heel Europa. Op het eerste gezicht lijkt het een snoezig knuffeldiertje, maar laat je niet misleiden. Dit schatje heeft een hele nare eigenschap. Het houdt namelijk zielsveel van graven en het liefst zoveel mogelijk. Het territorium van de mol kan tot wel een straal van 200 meter bevatten. Daarin bevinden zich vele gangen die allemaal uitmonden op één centrale plek. Het weggegraven zand uit al deze gangen worden op deze plek door de mol omhoog geduwd en voilà; de molshoop is geboren. Met graven als zijn enige passie en met alle ongemakkelijke gevolgen van dien voor de trotse tuinbezitter, geeft dit snoesje ons een goede reden om de mollenklem of vangbuis mollenklem tevoorschijn te toveren. Voor de mensen die voorkómen beter vinden dan het bestrijden van deze eigenwijze dondertjes is er ook een diervriendelijke oplossing: De mollenverjager.
De mollenklem
De mol is in de Benelux geen beschermde diersoort, maar bijvoorbeeld in Duitsland daarentegen wel. Daarom zijn er voor het vangen van mollen twee opties:
De mollenklem schakelt het diertje direct uit waardoor de mol niet hoeft te lijden. De vangbuis heeft een klepje dat dichtslaat op het moment dat de mol in de val loopt. Deze laatste is echter minder effectief dan de mollenklem, omdat de mol wel eens vervroegt omdraait wanneer het onraad ruikt. Let er wel voor op dat je regelmatig de mollenbuis controleert, want mollen kunnen niet langer dan 12 uur zonder voedsel.
De mollenverjager
Een sterk alternatief voor het vangen van mollen in een mollenklem, is het voorkómen van mollen in je tuin. De mollenverjager is een buis die je in de grond plaatst (het liefst midden in het territorium van de mol). De buis zend akoestische geluidsgolven uit die voor mensen niet hoorbaar zijn. Hoewel het zicht van de mol niet al te best is, is zijn gehoor optimaal. De mol kan deze hoge frequentie niet verdragen en zal besluiten om ergens anders zijn ondergrondse paleisje te vestigen. Een mollenverjager werkt doorgaans op batterijen, maar er is ook een ultrasonische mollenverjager die op zonne-energie werkt. Dat bespaart ons weer wat batterijen!
Gras inzaaien
Zodra we de mol gevangen of verjaagd hebben is het weer tijd om ons over het gazon te ontfermen. Heeft de mol je prachtige gazon totaal verruïneerd? Dan kun je deze lelijke molshopen weer opnieuw inzaaien met een gazonhersteller. De samenstelling van deze gazonhersteller zorgt ervoor dat de graszaden in een razend tempo ontkiemen. Daardoor krijgt onkruid niet de kans om de lege zandplekken te bezetten. Zo kan je zonder veel moeite weer genieten van een ongeschonden, mooi en fris gazon. De mollen in de tuin zetten we dus vanaf nu compleet buitenspel met: gazonhersteller, de mollenverjager en/of met de klassieke degelijke mollenklem!