Passiebloem
Passiebloem; een prachtige klimplant met veel bloemen!
Een zeer populaire klimplant is de exotisch ogende passiebloem. Er zijn vele verschillende soorten verkrijgbaar met bloemen in de meest uiteenlopende prachtige kleurencombinaties. Slechts enkele van deze soorten zijn ook toe te passen in ons klimaat. Daarbij is het belangrijk de passiebloem van bescherming te voorzien tijdens onze koude winters waar de meeste passiebloemen niet tegen bestand zijn. Na de bloei groeien passievruchten aan de plant, deze zijn echter niet van iedere soort eetbaar. De vrucht van de passiebloem is rijp als hij oranje en zacht is, maar de smaak? Daar is helaas niet iedereen enthousiast over! In ons klimaat moeten de passievruchten nog wel na rijpen in een kas of serre. Gelukkig geven de vruchten een extra sierwaarde aan de plant mee.
Een passiebloem gedurende de winter verzorgen
Het type passiebloem dat je doorgaan in Nederland of België kunt verkrijgen is winterhard. Dit wil zeggen dat de passiebloem temperaturen kan weerstaan tot wel min twaalf graden Celsius. Gedurende een periode van strenge vorst, kan het voorkomen dat de plant tot vrij dicht boven de grond invriest. Mocht je een periode van zeer strenge vorst verwachten, dan raden wij aan om te kiezen voor een beschermende folie. De folie leg je als het ware over de bodem waar je de passiebloem hebt geplaatst. Door gebruik van folie is de passiebloem beter beschermd tegen strenge vorst en kan hij gemakkelijker overleven! Heb je een passiebloem in een pot staan? Dan kun je er ook voor kiezen om deze gedurende een winterperiode in een serre of kas te plaatsen. Mocht je hier niet over beschikken dan kun je ook gebruik maken van een van onze winter afdekhoezen.
Een passiebloem snoeien en plaatsen
De passiebloem houdt van zon, plaats deze dan ook in een zonnige omgeving, Sterker nog; hoe meer zon, hoe uitbundiger de passiebloem zal bloeien. Vergeet niet dat planten in pot altijd extra water nodig hebben, de aarde droogt sneller uit dan wanneer een plant in de volle grond staat. Je kunt de voet van een passiebloem doorgaans beter uit de zon houden. Dit kun je doen door een andere plant voor de voet te plaatsen of om bijvoorbeeld een tegel tegen de voet aan te zetten. Vergeet niet dat een plant door de laatste optie minder water op kan vangen, geef ze dus regelmatig wat meer water. Een passiebloem is verder een vrij snelle bloeier, je kunt hem gedurende het voor en najaar dus gemakkelijk terugsnoeien. Na de vorst kunnen in het voorjaar de dode en zwakke takken en ranken verwijderd worden van de passiebloem. Een wirwar van takken kan gesnoeid worden op enkele knoppen van de hoofdtakken. De bloemen groeien op nieuwe takken die dat jaar gevormd zijn. Is de passiebloem te groot geworden om binnen te zetten? Dan kunt u de klimplant ook snoeien wanneer u hem naar binnen verplaatst. Na de winter haalt u dan alleen nog de dode en zwakke takken weg die de winter niet overleefd hebben.
Informatie nodig over een passiebloem?
Wil je meer informatie over de passiebloem? Neem dan gerust even contact met ons op. Let op het kan per passiebloem verschillen tegen welke temperaturen deze bestendig is. Het kan daarom wel eens voorkomen dat je de ene variant passiebloem beter moet beschermen dan de andere. Heb je een vraag, stel deze dan gerust middels onze contactpagina!