Dompelpomp
Gemakkelijk water verplaatsen met een dompelpomp!
Het verplaatsen van water kan zonder de juiste middelen een hardnekkige taak zijn. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten waterpompen die een bijdrage kunnen leveren aan het verplaatsen van verschillende soorten water. Wil je bijvoorbeeld je tuin water geven uit de regenton, maar heb je geen zin om met emmers of gieters rond te lopen. Dan is een dompelpomp wellicht de oplossing voor jou. De waterpomp is multifunctioneel inzetbaar en erg handig bij het wegzuigen van verschillende hoeveelheden water. Een dompelpomp staat tevens ook bekend als kelderpomp. Dat komt omdat veel mensen hem gebruiken om water uit een ondergelopen kelder weer af te voeren.
Waarom een dompelpomp?
Er zijn een hoop soorten waterpompen, maar een van de meest gebruikte waterpompen is een dompelpomp. De naam zegt het eigenlijk al. Dit zijn pompen die helemaal kunnen worden ondergedompeld in water of sommige andere vloeistoffen. Een dompelpomp kan in worden gezet om overtollig water weg te pompen, maar ook als hulpmiddel om de tuin te voorzien van water uit de regenton. Bij het pompen van het water is het erg belangrijk dat er wordt gekeken naar het vermogen van de pomp en naar de hoeveelheid water die je wilt gaan verpompen. Er zit dus veel verschil in de soorten waterpompen. Dat komt omdat de een beter tegen een bepaalt type water kan dan de ander. Zo kan de ene pomp bijvoorbeeld alleen regenwater verpompen en de ander kan ook weer geplaatst worden in vieze of modderige wateren.
Hoogtes afzuigen met een dompelpomp
Een dompelpomp bevindt zich dus in het water dat moet worden weggepompt. Dit maakt het gemakkelijk om op verschillende hoogtes water weg te pompen. Met behulp van een vlotter kun je gemakkelijk bepalen wanneer een de waterpomp aan of uit moet. De pomp zal dus aan gaan wanneer het waterniveau te hoog is en vanzelf uitgaan wanneer deze weer op pijl is. Kijk goed of de pomp zelf al beschikt over een vlotter, soms is deze er nog wel met een extra module op aan te sluiten. Wanneer je een bad, ruimte of ton helemaal leeg gaat pompen, is het belangrijk dat je de pomp tijdig uitzet om droogloop te voorkomen. Vaak zit er op een dompelpomp wel een droogloop beveiliging. Dit wil zeggen dat de pomp automatisch stop naarmate er geen water meer te vinden is. Het is belangrijk dat je voorkomt dat de pomp droog aan het draaien is. Wanneer een dompelpomp te lang droogloopt kan hij te warm worden omdat hij geen verkoeling krijgt van het water. Hierdoor zou de pomp dus kapot kunnen gaan.
Specificaties van een waterpomp
Wanneer je dus op zoek bent naar een dompelpomp is het belangrijk dat je de specificaties goed in acht neemt. Er kan namelijk naast het soort water en de hoeveelheid water, ook verschil zitten in de manier van opzuigen. Zo kent een vlak zuigende dompelpomp de specialiteit om gemakkelijk tot aan de bodem het water op te kunnen zuigen. Dat komt omdat deze pomp zo is ontwikkeld dat de zuiger vrijwel direct boven de grond hangt. Hierdoor kan hij gemakkelijk zeer laagstaand water opnemen en afvoeren tot dweilniveau. Daarnaast is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat het snoer lang genoeg is om vanaf een bepaalde hoogte te kunnen zuigen. Zorg dus dat de stroomkabels en de afvoerslang lang genoeg is om de pomp zijn werk te kunnen laten doen. Het kan per pomp ontzettend veel verschillen hoeveel er in een bepaald tijdsbestek kan worden weggepompt. Kijk dus ook naar de mate van urgentie eer dat het water is weggepompt. Hoe eerder het water weg is, hoe eerder je de tijd hebt om aan de vervolg werkzaamheden te beginnen.
Meer informatie over een dompelpomp of waterpomp?
Zou je graag wat meer informatie willen de beregening van jouw tuin of over een specifieke waterpomp? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan klaar om met je mee te denken en om oplossingen te zoeken voor jouw vragen m.b.t. het afvoeren van water. Om een zo goed mogelijk antwoord te verkrijgen, kun je het best een mail sturen. Onze gegevens kun je vinden op onze contactpagina! Iedere vraag zullen wij serieus in behandeling nemen en wij zullen waar nodig onze eigen bronnen raadplegen.