Elektra aanleggen
Elektra in de tuin aanleggen
Staar jij ‘s avonds nog steeds naar de duisternis? Dan wordt het wellicht eens tijd om elektra in de tuin aan te leggen. Elektra aanleggen wordt door velen gezien als een lastig klusje, toch is het ook voor jou vrij toegankelijk! Wil jij je handen eens uit de mouwen steken en het zelf een keer proberen? Dan zijn wij hier om jou te helpen. Bij het aanleggen van elektra kun je gebruik maken van een aantal verschillende tools. In deze blog leggen wij wat basis principes uit die jou kunnen helpen bij het aanleggen van jouw elektra. Zo kun je denken aan het aanleggen van ondergrondse stroomleidingen, het plaatsen van een buitenstopcontact of het monteren van verlichting. Liever meteen ons assortiment bekijken? Navigeer dan gauw naar ons assortiment “elektra aanleggen” of een van de andere gerelateerde categorieën.
Veilig elektra aanleggen
Het aanleggen van elektra begint natuurlijk met enige kennis over de draden die je kunt gebruiken. Wil je elektra in de tuin aanleggen? Dan kun je gebruik maken van verschillende soorten grondkabel. De grondkabel bestaat uit verschillende lagen. De lagen beschermen de kabel tegen vocht en breuk. Daarbij is elektra aanleggen nauwkeurig werkje. Het wordt sterk aangeraden om de elektriciteit uit te zetten tijdens het elektra aanleggen. Dit om te voorkomen dat je onder elektriciteit komt te staan, maar ook om kortsluiting en brand te voorkomen. Ben er ook zeker van dat niemand de stroom ook weer aan kan zetten. Controleer de spanning met een spanningszoeker.
Er zijn 4 verschillende soorten draden waar je mee werkt als je elektra aanlegt. De zwarte, bruine blauwe en geelgroene, zorg ook dat je die ook te allen tijde gelijkwaardig met elkaar verbind. Dit houdt in, dezelfde kleuren met elkaar verbinden. De blauwe draad is de nul draad, dit houdt in dat de storm daarop altijd terug loopt. De bruine draad is de fasedraad, hier staat altijd spanning op. De zwarte draad is de schakeldraad afhankelijk van de schakelaar bepaald die draad of er spanning op staat of niet, denk daarbij aan lampen en lichtschakelaars. De geelgroene draad is de aardedraad. Wil je veilig elektra aanleggen, dan mag er geen andere functie worden gegeven aan een van de draden.
Elektra aanleggen
Wil je elektra in de tuin aanleggen? Dan begin je met het boren van een gat. Je kunt een bestaande stroomkring uitbreiden of een nieuwe cirkel starten door deze direct op de meterkast aan te sluiten. Door het gat plaats je de kabel die je aansluit op de centraaldoos. Vanuit de centraaldoos ga je de stroomkring verder in de tuin uitbreiden. Tips: Sluit de kabels nog niet op de meterkast of stroomkring aan. Op die manier kun je veiliger werken gedurende het elektra aanleggen.
Kabel strippen
Wanneer de lasdoos aan de muur hangt, dan kun je beginnen met het stippen van de buitenmantel die om de grondkabel heen zit. Strip het bovenstukje van de kabel blank dat in de centraaldoos komt. Hierna kun je de aders van de kabel blank strippen tot ongeveer een centimeter. Maak je niet gebruik van een grondkabel voor het elektra aanleggen? Kies dan voor een grijze slagvaste elektrabuis die de kabel kan beschermen. Zet deze aan de muur vast met zadels. Wanneer je een bocht wilt maken tijdens het elektra aanleggen, dan kun je ervoor kiezen om deze af te werken met een koppelstuk. Of je laat hier simpelweg een stukje open!
Elektra aansluiten
In de centraaldoos is nu een stroomaf tappunt aanwezig. Hier kun je tijdens het elektra aanleggen verschillende andere kabels op aansluiten waarmee je bijvoorbeeld buitenverlichting of een stopcontact in de tuin aan kunt leggen. Met een lasdop kun je verschillende kabels in de centraaldoos verbinden. Deze kun je na aansluiting kun je na het elektra aanleggen waterdicht maken met een hars of gel. Wil je kabels onder de grond plaatsen? Maak dan een 50 centimeter diepe geul waarin je een pvc of metalen buitenmantel plaatst. Deze biedt extra bescherming aan de kabel. Waar de kabel uit de grond omhoog komt, kun je een extra bescherming bieden door gebruik van een elektrabuis.
Meer weten over elektra aanleggen?
Wij beschikken over een breed assortiment met middelen om jouw elektra aan te leggen. Wil je meer informatie over elektra aanleggen? Bij enige onduidelijkheden kun je contact opnemen met een van onze specialisten. Zij helpen jou graag verder door het bieden van de ontbrekende informatie. Daarbij kunnenzij jou te allen tijde van een passend advies voorzien. Vragen? Neem snel contact op met behulp van onze contactpagina!