Clematis
Clematis
De clematis is veruit de meest bekende klimplant, in het Nederlands ook wel de bosrank genaamd. Maar wat minder bekend is, is dat er zo veel verschillende soorten van verkrijgbaar zijn! Zo zit er verschil in de klimhoogte die ze kunnen bereiken, zijn er enkele groenblijvende soorten en sommige soorten clematis geuren en anderen niet. De clematis is in te delen in 3 groepen; over het algemeen is de periode van bloei hierop in te delen met daarbij samenhangend de snoei periode. Daarnaast zegt de indeling van de groepen ook iets over de grootte van de bloemen. Wil je gedurende het hele seizoen genieten van de prachtige bloemen van de clematis? Plaats dan een clematis uit de 3 verschillende groepen bij elkaar, je bent er dan van verzekerd van een opvolgende bloei tegen een groene wand.
Groep 1: vroegbloeiende clematis
Iedere clematis met een bloei tussen januari en mei vallen binnen deze groep. Een groenblijvende clematis is over het algemeen ook in deze groep te vinden. De bloemen van deze soort zijn meestal klein van formaat en bloeien op hout dat het jaar daarvoor gevormd is. Om deze reden worden de planten uit deze groep slechts licht gesnoeid net ná de bloei, dode takken worden weggeknipt en gezonde takken tot hooguit 1/3 teruggesnoeid. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe takken waarop de clematis en volgende jaar zal bloeien.
Groep 2: voorjaarsbloeiende clematis
Binnen groep 2 vallen de grootbloemige en dubbelbloemige clematissen die bloeien op hout van voorgaand jaar maar waarvan de bloeiperiode tussen mei en juli ligt. Sommige soorten kennen nog een tweede bloei in september. Ook bij deze groep dient slechts licht teruggesnoeid te worden, echter heb je de keuze tussen twee periodes, je kunt de clematis behorende bij deze groep vroeg in het voorjaar terugsnoeien, of na de bloei terugsnoeien. Door vroeg te snoeien wordt de bloeiperiode van de clematis iets verlegd en zal de bloei uitbundiger zijn.
Groep 3: laatbloeiende clematis
Groep 3 is de grootste groep en bevat alle zomer- en herfstbloeiers. De clematissen die tot deze groep behoren bloeien op nieuwe scheuten. Vanaf de grond af gezien bepaal je de eerste dikke knop, daarboven kun je de clematis afknippen. Meestal is dit op een hoogte tussen de 20 en 60 centimeter. Dit snoeien gebeurt in maart/april. Hierna zal de clematis opnieuw uitschieten en dien je de eerste ranken vast te zetten aan het klimrek.
Hoe clematis plaatsen?
Je bent nu op de hoogte hoe je jouw clematis kunt snoeien, maar wat is nog meer belangrijk voor de clematis? De clematis houdt van een zonnige standplaats. Belangrijk daarbij is dat de voet juist niet in direct zonlicht dient te staan. Je kunt het zonlicht filteren door hier bijvoorbeeld een andere plant voor te zetten. Een dakpan schuin tegen de voet plaatsen is ook een mogelijkheid, maar zorg ervoor dat de clematis dan nog voldoende water krijgt. De clematis dient altijd ondersteunt te worden bij zijn opgaande groei. Dit kun je doen door een klimrek of gaas te plaatsen, touw te spannen of een andere klimconstructie te creëren. Het begin help je de clematis, daarna vindt hij zijn weg vanzelf en dien je enkel nog een verdwaalde rank terug te steken.
Meer informatie over een clematis?
Clematissen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Heb je een vraag over een clematis of zou je simpelweg graag wat meer informatie willen over een speciale variant? Neem dan gerust even contact met ons op! Wij staan klaar om jou te helpen. Je kunt ons gemakkelijk bereiken met behulp van de gegevens op onze contactpagina!
Kies uit ons ruime assortiment de clematis naar wens om uw tuin te verfraaien!