Waterlelie
Ben jij op zoek naar een prachtige waterlelie?
Waterlelies, sommigen spreken over de koningin der waterplanten, anderen over de kroon of parel van jouw vijver. Niet voor niets draagt de waterlelie deze veelzeggende koosnamen. De prachtige bloemen zijn prachtig om te zien! Het is dan ook een van de meest begeerde waterplanten. Vanaf april verschijnt het blad aan het wateroppervlak, waarna wat later ook de bloemknoppen vanuit de diepte omhoog zullen komen. Al snel zal je verwend worden met prachtige kleuren en vaak ook de lekkerste zoete geuren die de meeste waterlelies verspreiden.
Waarom een waterlelie kopen?
De grootste reden van aankoop is uiteraard natuurlijk de prachtige bloem die de waterlelie laat zien. Maar waterlelies hebben ook een biologische functie in jouw vijver! Het blad ontneemt licht in jouw vijver wat algengroei tegengaat. Daarnaast gebruiken zij dezelfde voedingsstoffen als de ongewenste algen waardoor de waterlelie ook wel gezien kan worden als een natuurlijke vijand van algen. Ook biedt het blad een schuilplaats aan jouw vissen wanneer reigers op een smakelijk hapje zitten te wachten en zorgt het blad van de waterlelie er eveneens voor dat het water minder snel opwarmt door schaduwvorming. Een algemene vuistregel is: hoe kleiner de vijver, hoe meer wateroppervlak er bedekt moet zijn voor een ideaal biologisch evenwicht.
Welke waterlelie kies ik?
Het is natuurlijk verleidelijk om de mooiste bloem uit te zoeken, als je daar al in kan slagen. Maar iedere waterlelie heeft zo zijn eigen voorkeuren qua waterdiepte en de spreiding van het blad in jouw vijver is ook variërend per soort. Per waterlelie hebben wij de waterdiepte aangegeven, verdiep jezelf hier dus goed in voor je een aanschaf doet. De meeste waterlelies zijn winterhard en vrijwel onderhoudsvrij, maar wil je een tropische waterlelie dan zal je wat meer werk moeten leveren om jouw waterlelie de winter door te helpen.
Hoe verzorg ik de waterlelie?
Alle waterlelies houden van een zonnige standplaats; hoe meer zonuren zij kunnen 'vangen' hoe rijkelijker de bloei zal zijn! Hoewel enkele soorten ook op een halfschaduw plaats bloeit zijn ook zij gebaat met een zonnige plek in jouw vijver. Zet de waterlelie niet in de buurt van een fontein of waterval want van bewegend water zijn zij niet gecharmeerd. Wanneer je een ondiepe vijver hebt, dan kun je de waterlelie beter in een kuip, op een lichte plaats, laten overwinteren. Verder behoeft de waterlelie weinig verzorging. Lelijk blad verwijder je door het af te knippen; let op, knip alleen het blad aan het wateroppervlak weg, anders kan wortelrot optreden.
Hoe plant ik een waterlelie?
Je kunt uiteraard voor gemak gaan en voor de kant en klare waterlelies in vijvermand kiezen die je zo in het water kan plaatsen. Maar wanneer je kiest voor de kleinere potjes (P9) dien je deze zelf klaar te maken voor de vijver. Het best plaats je de waterlelie in een vijvermand om woekeren tegen te gaan en gebruik speciale vijveraarde voor waterlelies. Hierna dek je de aarde af met 2/3cm fijne kiezel. Jouw waterlelie is nu klaar om op zijn plaats gezet te worden.
Nog even op een rijtje:
-
Je kiest een waterlelie afgestemd op de grootte en diepte van jouw vijver
-
Waterlelies houden van het meest zonnige plekje in jouw vijver
-
Waterlelies houden niet van bewegend water
-
Blad knipt je af op het wateroppervlak om wortelrot te voorkomen
-
Door gebruik van vijvermanden kunnen waterlelies niet woekeren
-
In het geval van een ondiepe vijver of tropische waterlelies, laat u de waterlelie op een lichte, vorstvrije plaats overwinteren
Wil je meer weten over een waterlelie?
Wil je direct van de bloemenpracht genieten? Kies dan voor een volwassen plant in grote vijvermand. De kleine potten en manden bevatten jonge plantjes die zich nog verder moeten ontwikkelen voor zij tot bloei kunnen komen. Met de juiste keuzes kun je jarenlang genieten van de koningin der waterplanten! Wil je meer informatie over een waterlelie? Neem dan gerust nog even contact met ons op! Wij staan klaar om jou de juiste ondersteuning te bieden!