Binnenverlichting
Verlicht je huis met de juiste binnenverlichting
Een woning is voorzien van verschillende kamers die elk op hun eigen manier kunnen worden belicht. Iedere kamer is op een andere manier ingedeeld, wat resulteert dat op iedere kamer de lampen ook op een andere plek komen te hangen. Dit maakt dat je bij het verlichten van een kamer, te maken krijgt met verschillende montagepunten voor een lamp. Een lamp kan zowel aan het plafond, aan de muur en soms zelfs in de vloer gemonteerd worden. Naast het feit dat een ruimte verschillende montagepunten telt, beschikken sommige kamers ook over specifieke eisen voor het ophangen van binnenverlichting. Zo bestaat een huis uit doorgangsruimtes, zoals een overloop of hal, maar ook uit een woonkamer, slaapkamer, zolder, keuken, badkamer of garage. Zo kan een lamp in de badkamer of in de keuken te maken krijgen met een hoog gehalte aan vocht en is het bij een lamp in een doorgangsruimte fijn als deze niet te laag in het pad hangt.
Ruimtes optimaal belichten
Om de verschillende ruimtes zo optimaal mogelijk in te kunnen inrichten zijn er verschillende modellen binnenverlichting ontwikkeld. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit lampen die worden gemonteerd of ingebouwd, maar ook zijn er verschillende lampen die je gemakkelijk op verschillende plekken in een woning kun plaatsen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een tafellamp of een vloerlamp. Afhankelijk van zijn doel kun je gemakkelijk bepalen waar een lamp moet worden geplaatst. Naast deze veel voorkomende lampen is er ook snoerverlichting. Bij snoerverlichting denkt men al vaak aan kerstverlichting, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Er is namelijk ook snoerverlichting die je het gehele jaar door goed kunt gebruiken, maar ook die je weg kunt werken in bijvoorbeeld het plafond.
Algemene en functionele verlichting
Om een huis te voorzien van de juiste binnenverlichting, zijn er verschillende soorten klassen gemaakt die elk op hun eigen manier een bijdrage kunnen leveren. Zo bestaat een huis uit wat algemene verlichtingsbronnen, sfeerverlichting en natuurlijk specifieke verlichting zoals verteld bij de keuken of badkamer. Algemene verlichting kun je ook wel zien als de verlichting die standaard in een huis worden gebouwd. Vaak bestaat deze verlichting uit inbouwspots of ingebouwde wandlampen. Uiteraard zitten niet in elk huis de spots ingebouwd. Het is niet moeilijk om spots zelf in te bouwen, maar er zijn ook genoeg andere lampen die op een specifiek stroompunt in een kamer kunnen hangen. Het is hierbij belangrijk dat je rekening houdt met de kamer waarin je de lamp plaatst en waarmee het allemaal te maken kan krijgen. Zo worden er over het algemeen door heel het huis lampen van +- 30 volt, maar vanuit veiligheidsoverwegingen is het toegankelijker om vooral in badkamers maar ook op sommige plekken in de keuken te kiezen voor een lamp van +- 12 volt.
Sfeerverlichting in huis
Ondanks algemene verlichting hoofdzakelijk wordt gebruikt vanuit functionele oogpunten, is het wel zo fijn om er toch een sfeervolle draai aan te kunnen geven. Dit kan vaak door middel van een dimmer of door er een lamp in te plaatsen met een wat warmere uitstraling. Gelukkig is er naast de algemene binnenverlichting ook sfeerverlichting. Sfeerverlichting bestaat zoal uit vloerlampen, wandlampen en tafellampen. Met deze lampen ben je niet afhankelijk van een montagepunt, maar je kunt ze gemakkelijk met een stekker aansluiten op de netstroom. Sfeerverlichting komt voor in verschillende formaten en is over het algemeen vrij gemakkelijk te bedienen met een schakelaar in het snoer.
Bewegingssensor voor je binnenverlichting
Heb je liever dat je binnenverlichting automatisch aan of uit gaat, dan kun je ervoor kiezen om een timer of bewegingssensor aan de lamp of stopcontact te koppelen. De lamp zal dan automatisch aanspringen wanneer er een persoon voorbijloopt op basis van een infraroodsensor. Een bewegingssensor kan ook nog eens veel geld besparen, omdat veel mensen natuurlijk wel eens vergeten om het licht uit te doen. Een sensor is hier de perfecte oplossing. Je kunt ze daarom het beste gebruiken in de doorloopruimtes zoals een gang of de overloop.
Meer informatie over binnenverlichting?
Wil je meer informatie over binnenverlichting, neem dan gerust een kijkje in ons assortiment. Mochten er dan alsnog dringende vragen zijn, neem dan gerust eventjes contact met ons op. Wij staan klaar om je te helpen met het meedenken naar een passende oplossing voor je problemen in of rondom het huis. Om een zo goed mogelijk antwoord te verkrijgen kun je het best een mail sturen. Onze contactgegevens kun je terugvinden op de contactpagina!